Resinex internet stranica koristi „kolačiće“ i slične tehnologije kako bismo lakše razumjeli za koje proizvode ste zainteresirani i kako bi smo Vam osigurali detaljinije informacije. Korištenjem Resinex internet stranice Vi ste suglasni sa našom upotrebom „kolačića“. Naučite sve o kolačićima i kako njima upravljati

PLA – Biopolimerna polilaktična kiselina

PLA ili Polilaktična kiselina pravi se od dekstroze (šećera) dobijenog od bio-materijala. To je najpopularnija bioplastika ili biopolimer i trenutno se jedino proizvodi u pogonu koji opskrbljuje cijeli svijet. Natureworks ima pogon kapaciteta 130.000 tona u Blairu, država Nebraska, i proizvodi PLA pod brend logotipom Ingeo.

Kemijska formula PLA.

PLA se najbolje može usporediti sa PET-A i može se konvertirati na istim linijama (puhanje, ISBM i termoformiranje). Postoje i tipovi s višim MFI koji se lako mogu koristiti u aplikacijama sa ubrizgavanjem gdje mogu zamjeniti polistiren (PS).

Ovaj biopolimer je takođe jako podoban za ekstruziju vlakana tamo gdje može biti zamjena za polipropilen (PP).

PLA je biorazgradiva u određenim uvijetima. Proizvodi od PLA (polilaktične kiseline) mogu se kompostirati u industrijskim instalacijama gdje se toplina (70°C ili više) i vlaga (min. 70% RH) mogu kontrolirati. Materijal je higroskopan i u većini slučajeva potrebno ga je najprije osušiti da bi se konvertirao. Svi tipovi imaju certifikat biorazgradivosti EN12342.

Materijal se često koristi u miješavinama ili kompaundima za poboljšanje svojstava materijala.

Standardni tipovi PLA su prozirni i imaju visoki sjaj.

Tipične aplikacije za PLA (polilaktičnu kiselinu) jesu:

  • Ekstruzija vlakana: vrećice za čaj, odjeća.
  • Brizganje: kutije za nakit.
  • Kompaundi: sa drvenim brašnom, PMMA.
  • Termoformiranje: kutije za hranu, pladnjevi za kolače, šalice, pakiranja za filter kavu.
  • Puhanje: boce za vodu (negaziranu), svježe sokove, kozmetičke bočice.